The Communication Platform

Company in trouble - H&M en de angora-kwestie




http://sustainability.hm.com/en/sustainability/downloads-resources/policies/policies.html
De modeketen H&M, die modieuse en goedkope kledij verkoopt, vind je in elke uithoek van bijna elk land. Hennes en Mauritz, daarvoor staat de afkorting H&M, telde eind mei 2014 meer dan 3200 filialen in 54 verschillende landen. Naast kledij voor mannen, vrouwen en kinderen als accessoires, schoenen, make-up,... startte de keten in 2009 ook een HOME-collectie. Bovendien gaat ze geregeld samenwerkingen met bekende modeontwerpers aan: zoals Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli of Alexander Wang, de meest recente coöperatie. Dankzij de prijs-kwaliteitsverhouding scoort het merk sinds 1947 bij zowel man als vrouw, en dit bij jong en oud.
Op de website van H&M vind je duidelijk de punten die zij nastreven en waaraan zij zich als keten aan willen/moeten houden.
Zo vind je in hun policies overview ook het puntje 'Animal Welfare Policy'. Daarbij streeft de keten naar materialen die op een verantwoordde manier tot stand komen en waarbij het welzijn van het dier primeert.
Toen eind november 2013, de schokkende beelden van de dierenrechtenorganistaie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) aan het daglicht kwam, onstond er een golf van kritiek tegen de kledingketen.
In dit filmpje was te zien hoe angora-konijnen, geliefd voor hun zachte wol, op gruwelijke wijze werden behandeld en waarbij de wol levend van hun tere lichaampjes werd getrokken.
H&M reageerde meteen door een bericht op hun website te plaatsen waarin werd megedeeld dat ze besloten hadden de productie stop te zetten. De keten deed zefs meer, truien die van angora-wol gemaakt waren, konden consumenten terug binnenbrengen in ruil voor de prijs die ze betaald hadden, niet wetende wat voor ergs deze dieren moesten ondergaan.
Dit is duidelijk een voorbeeld van slechte communicatie, waarbij de communicatiedomeinen niet goed op elkaar zijn afgestemd. De interne communicatie verliep in deze situatie uitermate slecht, aangezien er niet gereageerd werd op de gruwel die deze dieren moesten ondergaan.
Met alle gevolgen vandien. Wanneer zoiets naar buiten komt, kan het niet anders dat er met vol ongeloof gereageerd wordt. De externe communicatie, naar de buitenwereld toe, heeft de gemoederen doen bedaren, maar kan natuurlijk deze wantoestand niet goedmaken.
Wanneer de interne communicatie beter was verlopen, hadden ze kunnen ingrijpen en had H&M niet te kampen gehad met deze deuk in hun imago.
Hieronder vind je de schokkende beelden die de dierenrechtenorganistie PETA op beeld kon vastleggen. Deze beelden werden gefilmd in één van de plaatsen waarbij het angora-wol tot stand komt en dat H&M gebruikte voor de productie van hun kledij.
Waarschuwing: Niet voor gevoelige kijkers!